theetuin en cottagegardens

Westlandse Open Tuin dagen

vrijdag 21 juni en zaterdag 22 juni 2019

Bezoek vijf tuinen én een bijzondere kwekerij in het Westland:

Genieten van de verscheidenheid, rust en ruimte in diverse bezoektuinen aan de Noordzeekust in gemeente Westland. Op fietsafstand van elkaar gelegen kunt u zes tuinen bezoeken in weekend van 21 en 22 juni 2019. Een mooie gelegenheid waar rust en inspiratie samenkomen. Laat u verrassen door de verschillende tuinen die u elk iets bijzonders te bieden hebben. Zoals liefhebberstuin de Hoofven, waar de natuur centraal staat, landschapstuin Spiritgarden met een gedeeltelijk overdekte tuin rondom een prachtige vijver. Een galerietuin waar de galerie ook zeker een bezoekje waard is. Kwekerij Sunsister met de grootste collectie salvia’s van Nederland, een heemtuin met een grote diversiteit aan grassen in het Staelduinse bos en theetuin – cottagegarden de Pluktuin in Naaldwijk aangelegd in Engelse sferen.


Fiets de route en bezoek de tuinen

Download de route via het Natuur Atelier

Tip: parkeer de auto bij de sportvelden in Naaldwijk: Hoogwerf 9, 2671 MJ Naaldwijk en fiets deze leuke route.

Of huur een fiets via www.fietsverhuurwestland.nl en start op knooppunt 45


Voor meer informatie en extra foto's: www.natuuratelierwestland.nl


tuin 1: Spirit Garden

Landschapstuin, een tuin met botanische bijzonderheden. Nabij het strand van Hoek van Holland, aan de rand van het Staelduinse Bos, ligt een verborgen juweel dat luistert naar de naam Spirit Garden. Met de rijke variatie aan bomen en planten is dit een must voor elke tuinliefhebber. Ook voor iedereen die even wil onthaasten is de tuin ideaal, al is het alleen al vanwege de idyllische waterpartijen. Begeef u met een kopje thee of koffie op de verschillende terrasjes tussen bijvoorbeeld een olijfboom, de Westlandse druivenbomen, salvia’s, rozen, kiwibomen, jasmijn en verschillende kruiden.

De zorgvuldige afstemming van verschillende planten en bloemen zorgt ervoor dat er ieder jaargetijde meer dan genoeg te zien is, zowel buiten als binnen in de kas.

Gerrina en Eef heten u van harte welkom. Als grondleggers kunnen ze blijven vertellen over de tuin en al het mooie dat er groeit en bloeit.

Tuindersweg 13 2676 BD Maasdijk

www.spirit-garden.nl     tuin 2: de Hoofven

Liefhebberstuin. Aan de rand van de Lier ligt een grote verrassing. Wanneer u over de slingerde oude campseweg aangekomen bent komt u via een brug over het water terecht in een intieme tuin onder de bomen met leuke rondlopende paadjes. Lang de paden is een diversiteit aan begroeiing te zien. In de tuin bevindt zich een vijver met waterplanten, zoals gele plomp, waterlelies en butoma. En in de kas van 600 m² wordt u verrast door de grote verscheidenheid in subtropische bol-en knolgewassen en mediterrane planten. Eigenaar Jan van Dijk heeft een zeer grote plantenkennis en neemt u graag mee in zijn enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit.

Oudecampsweg 22A 2678 KP De Lier

tuin 3: Galerie Vellekoop

In hartje de Lier ligt Galerie Vellekoop. Langs het water bij het woonhuis is een prachtige ruimte waar regelmatig door een grote diversiteit aan kunstenaars wordt geëxposeerd. Rondom de galerie ligt de verscholen tuin waar u even stil wordt. Intiem en verassend kunt u dit plekje noemen van voormalig groot bloemkunstenaar Piet Vellekoop en zijn vrouw Francien:

Wij willen onze passie voor kunst met u delen en tonen u graag wie we zijn en welke kunstenaars we vertegenwoordigen. Al dat moois in het echt zien is natuurlijk het beste. Iedereen is welkom inspiratie op te doen in onze galerie waar we ook expositieruimte hebben in de mooie groene omgeving bij ons huis. We nodigen iedereen uit onze exposities te komen bekijken, geraakt te worden en misschien wel een aanschaf te doen.


Pastoor van Rooijplein 3 2678 JA De Lier (ZH)

www.vellekoopkunsthandel.nl

tuin 4 kwekerij Sunsister

Tussen de grote Westlandse kwekerijen met groenten en snijbloemen is de kleinschalige kwekerij Sunsister van Annemarie van Mil een vreemde eend in de bijt. Ambachtelijk en zo natuurlijk mogelijk wordt er gewerkt. In haar koude kas groeien maar liefst 200 verschillende soorten Salvia’s en andere niet alledaagse bloeiende tuinplanten.Opgekweekt uit eigen stek of zaad. Waarbij de Salvia als uitstekende bijen en vlinderplant uiteraard favoriet is. De populariteit is enorm; Salvia’s zijn droogte tolerant en hebben graag veel zon. De warme zomers zijn ideaal voor hen. Op de kwekerijdagen van Bingerden ontving zij Brons voor haar grote collectie Salvia’s.Het bestellen van de planten is ook mogelijk via de webwinkel. Tuinclubs zijn welkom op afspraak.

Grote Woerdlaan 29 2671 CM Naaldwijk

www.sunsister.nl

tuin 5 Heemtuin Staelduinse bos

Ooit woonden in deze duinen Germanen aan de rand van een immens moeras. Eeuwen later vertrokken hiervandaan monniken om het land te ontginnen. Daarna werd dit bos een landgoed en het privédomein van adel en havenbaronnen. En nu? Nu mag iedereen hier al wandelend van genieten. Het Staelduinse Bos maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

De heemtuin: behorende bij het bezoekerscentrum de Oude Koestal, is ca 750 m2 groot en bestaat uit een aantal kleinere tuinen, waaronder een kruidentuin, een prairietuin en een zogenaamde stumpery(stronkentuin). Tevens is er een insectenhotel, zitkuil en prieel. In de tuin zijn een aantal zitbanken waarop U kan genieten van de rust en stilte van het Staelduinse Bos.

Ga vooral even nog langs bij bezoekerscentrum d´Oude Koestal, beheerd door de vereniging ‘Vrienden van het Staelduinse Bos” met de nu lopende expositie Bloemrijk.

Tip: bezoek zeker de heemtuin, de beheerder Maarten Aalbrecht aanwezig die u alles kunt vertellen over de tuin en bezoek ook het bezoekerscentrum, maar bewaar het bezoek van het bos voor een andere keer. De heemtuin en het bos zijn jaarrond vrij te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang.

Peppellaan 4, 2691 NG ´s–Gravenzande

www.hetstaelduinsebos.nl


tuin 6: de Pluktuin

Theetuin, Cottage Gardens, boomgaard, binnentuin, nutstuin, borders en priëlen, expositie, winkel koffie/thee

Kleine Achterweg 28 2671 LT Naaldwijk

www.depluktuin.nl

De Pluktuin is sinds 1995 een rustpunt in het hart van het drukke Westland. Aan de rand van gemeente Naaldwijk gelegen, een tuin van ruim 4000 meter. Deze tuin is aangelegd in Engelse sferen het type cottage gardens. De tuin is verdeeld in meerdere kleine tuinen die samen weer een geheel vormen. Van de intieme boomgaard wandelt u via de kleurrijke borders met veel verschillende vaste planten richting de tuinkamers en nutstuin. Laat u verrassen door de verschillende doorkijken, hoekjes en vele zitjes in de tuin. Naast deze tuinen buiten is een Binnen Tuin gecreëerd in een gedeelte van de originele kassen van de voormalige kwekerij. Hier staan de vijg en olijf te pronken tussen de passiebloem en de klimmende windes. In de Serre van de tuin heeft het Natuur Atelier haar winkel en workshopruimte. Koffie en thee met lekkernijen worden geschonken in de Serre. Een High Tea en lunch volgens afspraak behoren ook tot de mogelijkheden. In de Thee Kamer wordt iedere twee maanden een expositie verzorgt door verschillende kunstenaars. Een bezoekje aan de Pluktuin is in ieder seizoen verrassend. Van het voorjaar tot het najaar kunt u genieten van deze sfeervolle seizoenstuin.

zie verder op deze site