theetuin en cottagegardens

Expositie Thee Kamer

Te bezichtigen (jaarrond) iedere donderdag en vrijdag van 10.00-16.30u en

iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00-16.30u

november december

Trudy Huis

september oktober


Fotograaf Marcel Batist:
Het thema draagt als titel; “HET PRINSENBOS”. Marcel heeft bij ons in voorgaande jaren al overtuigend laten zien, dat hij de natuur op een uitzonderlijke wijze in beeld weet te brengen.

Over de expositie vertelt hij zelf het volgende: “Het Prinsenbos aan de rand van Naaldwijk is in 1971 ontstaan uit de noodzaak voor ‘vervangend water’. De kale plas werd eerst gebruikt als ‘surfplas’. Later werden inheemse bomen aangeplant en gaandeweg ingericht voor recreatieve en educatieve doeleinden. Door de inspanningen van vrijwilligers veranderde Het Prinsenbos in een boeiend natuurgebied met een verscheidenheid aan biotopen. Ik kom er graag fotograferen. De rijke flora en fauna, maar ook de sfeer door de seizoenen heen, leveren telkens nieuwe beelden op. Met deze expositie wil ik de biodiversiteit van deze locatie benadrukken en u inspireren om eens met ‘andere’ ogen een rondje langs de plas te maken”.

juli augustus


Marja Ouwerling, Flowers on Water

‘Ik ben een enthousiast creatief persoon en ik vertel daar graag over zodat anderen mee kunnen genieten en geïnspireerd raken door datgene waar ik zo'n plezier in heb.’Tekenen, schilderen, pastels, negatief schilderen, doodling en andere creatieve uitspattingen' Kortom in onze Thee Kamer exposeert een zeer bevlogen en creatief kunstenaar. Bezoek deze expositie tijdens onze openingstijden en laat je inspireren!

Vind je dit leuk? 17 oktober staat een dag workshop Flowers on Water gepland in ons Atelier olv Marja Ouwerling, klik hier
Geef je alvast op want de plaatsen is beperkt.

mei juni 2020


Ramona, www.ramonafineart.com

Ramonafineart; pet, portrait and wildlife artist

Laat u verwonderen door de schitterende realistische werken van Ramona met graphite potlood en kleurpotlood. Uiteenlopend van menselijke portretten, huisdieren en wilde dieren. Ramona: “Meestal begin ik met de ogen en werk het portret daarna uit waarbij het steeds meer tot leven komt. Ik kan helemaal opgaan in mijn werk. Heerlijk bezig zijn en de tijd vergeten.”
Tip: Ramona tekent ook in opdracht! www.ramonafineart.com En is op zaterdag 23 mei van 10.00-15.00u in de tuin aanwezig: ‘live drawing!’

maart april 2020


november december 2019


‘WINTERSE SFEERBEELDEN...’

“Het schilderproces is een boeiend avontuur, een uitdagende zoektocht naar de juiste balans in vorm, kleur en toon”.

Over Anja Enthoven;

Geïnspireerd door bijzondere portretten en sfeerbeelden ga ik aan het werk, met aquarel, acryl, pastel of met gemengde technieken. Ik houd van kleur, van gelaagdheid, en van de onverwachte reacties van verf en kleur. Heerlijk om te experimenteren, te spelen.

Ik teken en schilder al vele jaren met plezier en doe dit ook in opdracht. Schilderen doe ik thuis in mijn atelier maar ook regelmatig in groepsverband bij de AKW in ‘s Gravenzande. Het prikkelt mij en daagt steeds opnieuw uit te experimenteren, om zo mijn grenzen te verleggen.

11 jaar geleden ben ik teken-en schildercursussen gaan geven, het lesgeven vind ik behalve erg leuk, ook nog eens heel inspirerend.

september oktober 2019


Foto expositie door Jacqueline de Groot


juli augustus 2019


Tricolore

mei juni 201

Geworteld in Westland


Geworteld in Westland is een project over Westlandse familiebedrijven die 50 jaar of langer bestaan.

Vijftig verhalen samengebracht in een boek waarin de geschiedenis, het heden en de toekomstvisie van de bedrijven wordt verteld.

Bedrijven die al generaties lang ondernemen. Inspelend op lokale, regionale, nationale en vaak ook internationale ontwikkelingen.

Zij hebben Westland op de kaart gezet en gemaakt tot wat het nu is.

Als leraar geschiedenis vind ik het belangrijk dat de leerlingen weten wat een prachtige werkgelegenheid onze streek te bieden heeft.

Naast het boek, de krantenartikelen, de bedrijfsfilmpjes, de Facebook-updates en de theatervoorstellingen is er nu ook een expositie gemaakt van de 16 tuinbouwbedrijven die in het boek staan.

Wij zijn er trots op dat deze expositie in mei en juni in de Pluktuin deel mag uitmaken van fiets- en wandelroutes door het Westland waar al deze prachtige familiebedrijven onderdeel van uitmaken.

Jan-Willem van den Beukel, projectleider Geworteld in Westland.

maart april 2019


Ada Troost


en Ciska Arkesteijn

In maart en april kunt u genieten van een dubbel expositie in onze Thee Kamer van Ada Troost en Cisca Arkesteijn. Beide dames zijn al jaren lid van AKW in ‘s-Gravenzande. De plek waar creativiteit wordt vertaald in potlood en penseelstreken op papier en doek. Deze expositie laat diverse technieken zien met aquarel, acryl en materie schilderen. Vaardigheden en plezier zijn duidelijk zichtbaar. De werken zijn zo uitgezocht dat ze met elkaar een mooie eenheid vormen voor deze expositie.

Ontmoet Ada en Cisca zelf tijdens deze expositie op zaterdag 2 maart en 6 april   www.schilderenakw.nl

januari februari 2019


Plantaardignovember december 2018

Hannies Art,

Deze Hoekse duizendpoot schildert en tekent met veel enthousiasme de meest uiteenlopende onderwerpen, waarbij ze zich laat leiden door emoties, kleur en vorm.

Met materialen als acryl, potlood en inkt schildert en tekent ze met veel passie portretten, dieren en bloemen.

"Het geeft me veel voldoening om met mijn werk onder mijn handen te zien groeien tot iets moois."


september oktober


Marja Grootenboer - van den Ende

juli augustus 2018


Marijke Storm,

Schilderen doe ik pas sinds 2013. Daarvoor had ik nog nooit een schilderskwast vastgehouden. Ik was altijd druk met gezin en werk en had eigenlijk nooit een hobby, tijd of geduld om lang ergens mee bezig te zijn. 

Het liefst schilder ik realistische vergezichten, waarbij ik graag diepte creëer in combinatie met fijne details. Ik had nooit verwacht dat ik daar geduld voor zou hebben, maar ik kan nu rustig een middagje schilderen op een paar vierkante centimeter!!  Ook kleurrijke bloemen vind ik fijn om te schilderen. Heerlijk al die kleuren!  en heel af en toe maak ik een artistiek gezicht of zoek ik weer eens een andere uitdaging.

Schilderen heeft mij veel gebracht. Iets creëren met veel geduld en rust is een verrijking!

mei juni 2018


Sarie Talsma,

Schilderen is een heerlijke ontspannen bezigheid. Je vrij voelen van alle bezigheden en je richten op een onderwerp, compositie en kleuren. Vanaf 2010 volg ik schilderlessen bij verschillende kunstenaars. Ook icoon-schilderen heeft mijn interesse door de speciale techniek.

In de  theekamer laat ik realistische werken zien in acryl en olieverf. Bij de schilderijen vind je kleine gedichten/teksten van mijn hand.

 

maart april 2018


Trudy Huis,

Een aantal jaren heb ik geschilderd met acrylverf. Daarna ben ik gaan tekenen met houtskool. Dat werd mijn grote passie. Hoe leuk is het om een portret van je kleindochter te zien groeien op papier. Er volgden heel wat andere portretten, ook in opdracht. Sinds kort teken ik ook met pastel, een uitdaging om weer eens iets nieuws te proberen. Het is heel ontspannend, ik kan hier goed mijn creativiteit in kwijt.    

januari februari 2018


Georgina de Bode

Woont en werkt in Naaldwijk

Drie dagen in de week ben ik werkzaam als docent Frans. De overige dagen maak ik graag lange wandelingen. In stilte ervaar ik de rust en schoonheid van de natuur. Door met mijn camera vast te leggen wat ik waarneem (kleur, contrast, reflectie, beweging, een impressie of een abstractie), laat ik alles los. Fotografie is mijn meditatie.

Thuis bewerk ik mijn beste foto’s, totdat “het perfecte plaatje” ontstaat.  

Bomen zijn mijn favoriete onderwerp. Maar tijdens de wandelingen kom ik ook andere dingen tegen die ik leuk vind om te fotograferen. Voor deze expositie (mijn eerste!) heb ik een selectie gemaakt van een aantal winterse beelden. 

Prachtige foto's, bewerkt tot een verstild beeld, afgedrukt op fine art paper voor een meesterlijk effect!

november december 2017


september oktober 2017


Tijdens een bezoek in maanden september en oktober treft u in onze sfeervolle Theekamer een bijzondere foto-expositie aan van natuurfotograaf Marcel Batist.

Het thema draagt als titel; “HOLLANDSE LANDSCHAPPEN”. Marcel heeft bij ons in voorgaande jaren al overtuigend laten zien, dat hij de natuur op een uitzonderlijke wijze in beeld weet te brengen.

Zijn oog voor detail en de selectieve manier van kaderen geven het gevoel dat je zelf onderdeel uitmaakt van de locatie.

Zo klein als Nederland is, zo groot is de verscheidenheid in landschappen. Door de zorgvuldige keuze van het tijdstip krijgen de locaties een zweem van mystiek. De expositie roept een sfeer op van romantiek en geeft de aanschouwer het besef, dat schoonheid niet ver weg is.

juli augustus 2017mei juni 2017


Tricolore met Gerry, Cobie en Tinie

"de natuur door de seizoenen heen"

TRICOLORE bestaat uit:  

Gerry Maria van der Heijden.  

Gaf schilder- en tekenles op een basisschool en volgde veel cursussen bij de SKVR:

“Het zoeken naar de juiste kleur met behulp van verf en pigmenten geeft vreugde!” 

 Tinie Nobel-van der Kooij:  

“Als kind tekende ik graag en veel. Volgde cursussen tekenen, schilderen met olieverf, aquarel en tenslotte 7 jaar model- en portrettekenen en  Kunstgeschiedenis.”

 Cobie van der Vlies:

“Altijd hield ik al van tekenen en toen ik met Gerry en Tinie op latere leeftijd in aanraking kwam, werd schilderen een grote hobby.”

Laat u verassen door de diverse drieluiken,  gemaakt door deze drie kunstenaars:

“Wekelijks werken we samen en bespreken we voor ons schilderwerk eenzelfde onderwerp  of hetzelfde landschap en dezelfde ondergrondgrondkleur.

Vervolgens komt de verrassing : de uitwerking wordt totaal anders.  

Ieder van ons heeft een eigen stijl, een eigen penseelstreek en een eigen kleurkeuze.”

maart april 2017


Anneke Verrips

Anneke Verrips (Leerdam 1958) is afgestudeerd aan de SOL (lerarenopleiding) in Utrecht in de vakken tekenen en nederlands. Zij geeft les in schilderen en tekenen in haar eigen atelier De Kleurkas in ’s-Gravenzande en op de VU- Westland.

In haar eigen werk toont zij een fascinatie voor het spelen met verf en zijdevloeipapier. Haar werk doet denken aan een voorstelling uit een kaleidoscoop. Grote en kleine gescheurde kleurvlakken dwarrelen over het doek en zijn in verbinding met realistisch geschilderde delen.

Een kleine uitstap zijn de dieren die geschilderd zijn op kleine stukken afvalhout.Tijdens deze expositie toont Anneke dierschilderingen op hout, en kippen en bloemen op doek.

Meer informatie kunt u vinden op: www.annekeverrips.nl 

februari 2017


KwestFactory schildert:  Natuur

BSO KwestFactory van KwestKids Honselersdijk heeft in januari een leuk schilderproject gehad. Met als onderwerp:  de Natuur

Hier is op een creatieve manier een mooie invulling aan gegeven. Grote werken van ongeveer 0.80x0.80m die gezamenlijk zijn gemaakt door kids van 4-12jaar.

Kom, kijk en geniet!!

januari februari 2017


Een expositie van het werk van Marja zelf, diverse aquarellen in een winters tintje met een knipoog naar het voorjaar

november  december 2016


Renske Degenhardt

Even voorstellen: Mijn naam is Renske Degenhardt , geboren in Amsterdam, opgegroeid in Rotterdam en ik woon sinds 1973 met heel veel plezier in Hoek van Holland.

Mijn eerste schilderlessen -aquarel- waren in Galerie De Duig in Vlaardingen en daarna ben ik een hele poos gestopt met schilderen.

Een paar jaar geleden kwam ik via mijn vriendin Irene in contact met de kunstschilderes Giovanni Ten Raa, een ontzettend  enthousiaste lerares waar ik schoorvoetend met olieverf ben begonnen, een medium waar ik nooit wat in gezien had. Maar ik ben óm. Ik vind het een geweldig medium om mee te werken.

Wat me boeide om te schilderen waren de Afrikaanse vrouwen en hun prachtige, kleurrijke kleren. Na een reis Israël-Jordanië kwam er nog iets bij. Ik ben echt verliefd geworden op de eigenwijze koppen van de dromedarissen. Sinds een paar jaar is de kinderboerderij een paar alpaca’s rijk dus tja…

september  oktober 2016


Ada van Dijk - vd Sar,

Ada van Dijk- van der Sar is geboren en getogen in ’s-Gravenzande. Op de expositie van Ada in De Pluktuin zijn vooral schilderijen te zien met daarop portretten van bekende personen.

Zij heeft les gehad van o.a. Arnold Beugelsdijk, Vittorio Roerade, Mariska de Kok, Tiny van der Sar en Anneke Verrips en al haar doeken zijn met olieverf geschilderd.

Elke keer vindt Ada het een uitdaging om een portret zo goed mogelijk vanaf foto’s na te schilderen en om op die manier dichtbij de werkelijkheid te komen.

Maar weet u wat: komt u zelf eens een kijkje nemen! In september en oktober hangt haar werk in De Pluktuin. Veel kijkplezier! 

juli  augustus 2016Ik ben sinds  7 jaar op les bij De Scherf en sinds 6 jaar op les   bij o.a. Elly van Baalen en Ellen Bodmann. Bij de Scherf heb ik onder leiding van Helga Verschoor mijn enthousiasme voor klei in de praktijk kunnen brengen, mijn voorkeur gaat uit naar figuratief maar redelijk strak  werk.

Bij Elly van Baalen heb ik leren werken met acrylverf op het doek met daaraan toegevoegd diverse materialen. Vooral zand en tissue hebben daarin mijn voorkeur. Ellen Bodmann leerde mij realistisch te gaan werken, zij heeft mij heel goed kleuren leren herkennen en mengen.

De onderwerpen van mijn schilderijen gaan vaak over het strand en de kleuren van Afrika en India in vooral de kleding zijn ook vaak terug te vinden in mijn werk.                    Ria Kleijn

mei juni 2016


Joke Tijsmans is geboren en woonachtig in Den Haag. Ze is pas op latere leeftijd begonnen met schilderen. Ze heeft les bij Jenny van der Marel.

Aanvankelijk werkte ze veel met aquarelverf  maar omdat ze haar creativiteit daarin niet voldoende kwijt kon werkt ze inmiddels ook met pastelkrijt, aquarelkrijt en acrylverf. De     onderwerpen die Joke schildert zijn heel divers maar door het gebruik van felle en heldere kleuren altijd vrolijk. Ze heeft een lichte voorkeur voor abstract maar schildert ook dieren, onvolmaakte figuren en stillevens.

Regelmatig zijn haar werken te zien in de bibliotheken, verzorgingshuizen en wijkcentra in Den Haag.                       Heeft u interesse in één van haar werken dan is zij te bereiken op JH.Tijsmans@gmail.com.


zaterdag 7 mei en  4 juni  is Joke zelf aanwezig in de Pluktuinjuli augustus 2016

Ria Kleijn, meer info volgt
september oktober 2016

Ada van Dijk - vd Sar meer info volgtnovember december 2016

nog beschikbaar

maart april 2016


Lientje van Nierop,

Op de tentoonstelling in de Pluktuin van Lientje van Nierop zijn schilderijen te zien met daarop bloemen, landschappen en insecten. 

Alle doeken zijn in olieverf geschilderd vanuit een schets of foto. Zo komen de lijnen en kleuren tot stand en vormen een eigen karakter.

Lientje is lid van het Maassluis Schilders Collectief. De groep komt wekelijks bij elkaar en blijft elkaar opbouwen en stimuleren.

Iedereen wordt uitgenodigd te komen genieten van deze EXPO!

Van de insecten van deze expostitie zijn ook kaarten gemaakt, deze zijn te koop in het Natuur Atelier

januari februari 2016


Marja Grootenboer - vd Ende

november december 2015Tijdens een bezoek in maanden november en december treft u in onze sfeervolle Theekamer een bijzondere foto-expositie aan van natuurfotograaf Marcel Batist.

Het thema draagt als titel; “BLOEMENSFEER”. Marcel heeft bij ons in voorgaande jaren al overtuigend laten zien dat hij bloemen op een uitzonderlijke wijze in beeld weet te brengen.

Zijn oog voor detail en het optisch gebruik van selectieve scherpte geven de foto’s een bijna driedimensionaal effect.

Door subtiel kleurgebruik krijgen de bloemen een zweem van mystiek. De expositie roept een sfeer op van romantiek en geeft de aanschouwer het besef, dat schoonheid zit in kleine dingen. 

september oktober 2015

Bij het schilderen put Sari Valstar uit verschillende inspiratiebronnen uit haar leven. Het geheel; het hogere en het lagere, het aardse en het spirituele. De verbinding ertussen met als basis, zoekend naar de schoonheid.

Sari over haar werk Het strand waar ik heel mijn leven vlakbij woon: De zee, het zand en de fascinatie van het licht. De kleuren en de voortdurende beweging.

Het ritme van het leven, die levenskracht in en om ons heen in alles .

Ik zoek de verbindingen van mijn zijn van binnen naar buiten en breng dit tot  leven, in het schilderen. Intuïtief zoek ik naar dat wat achter de vorm ligt. Het vormloze, de ziel, de essentie. Dit gaat vaak gepaard met chaos vooraf

Het eindresultaat is een moment geworden waar de onrust tot stilte is                          gekomen.                                 


augustus t/m 5 september

Expositie in de BinnenTuin

juli augustus 2015

In  de maanden juli en augustus kunt u in onze Thee Kamer de expositie van Jeanette Gommers bezichtigen. Als docent beeldende vorming staat ze al    jaren voor de klas. In haar eigen werk gebruikt ze regelmatig houtkool om mooie zwart wit prenten te  tekenen en schildert ze met  acrylverf.                         

Haar onderwerpen lopen uiteen van menselijke figuren  tot stillevens. Glas of spiegeling vindt Jeanette bijzonder     fascinerend om weer te geven.                                             

mei juni 2015

  • Gedurende mei en juni exposeert Tiny van der Sar kleine aquarellen van veelal Westlandse heerlijkheden in onze Thee Kamer.
  • Piccobello tomaatjes verpakt in ragfijn geschilderde doosjes, een bosje radijs en knoflook met kunstig gevlochten             verpakkingsmateriaal. Oogstrelende eenvoud, op klein formaat.
  • Tijdens de open dag op zaterdag 30 mei zal Tiny zelf aanwezig zijn om u te ontmoeten. De expositie is te bezoeken tijdens onze openingstijden.

maart april 2015


Elza van Baalen

januari februari 2015


Hendrien Boers.

november december 2014


Ted Luijten met aquarellen, deze zijn met een nieuwe techniek opgespannen, zodat het een uitstraling krijgt van een werk op doek. 

september oktober 2014


Weefkring Westland

juli augustus 2014


GerJan Bos, met linoleumsnedes

mei juni 2014


Franny Stolk, olieverfschilderijen,
Franny heeft ook een schitterend boek gemaakt over haar schilderijen en woonomgeving. In de Pluktuin zijn deze boeken te verkrijgen, €29,95 Een heerlijk kijk en geniet boek!

Voorjaar 2014


Marja Grootenboer - vd Ende, de seizoenen in aquarel en acryl